9 Kandungan Penting Dalam Pemasaran KPI - EasyParcel | Delivery Made Easy
For Beginners Knowledge Base Tips and Tricks

9 Kandungan Penting Dalam Pemasaran KPI

Kenapa pentingnya untuk menilai kandungan pemasaran KPI?

Menilai KPI yang betul dapat membantu anda menganalisis taktik yang betul dan salah. Anda boleh membuat perubahan yang relevan dan mengubah taktik anda untuk memperbaiki kempen ROI anda.

Bagaimana untuk memilih kandungan pemasaran KPI yang relevan dengan kempen anda?

Anda perlu mempunyai matlamat yang jelas apa yang anda nak capai dari kempen anda. Selepas anda set spesifik matlamat kandungan pemasaran, anda boleh padankan dengan metrik yang betul dan KPI.

Jom Kira Lihat Beberapa Matlamat Kandungan Pemasaran KPI Yang Penting & Sesuai.

Matlamat: Meningkatkan Kesedaran Jenama

Anda harus fokus dalam mencipta kandungan yang boleh membantu anda mencapai dan berhubung dengan ramai orang. Anda boleh mengukur kandungan pemasaran KPI di bawah untuk menentukan keberkesanan kandungan anda mencipta kesedaran jenama:

#1 Kandungan Pemasaran KPI : Jumlah Artikel Yang Dilihat

Dengan mudah anda boleh menggunakan alat seperti Google Analitik untuk menyemak jumlah artikel anda dilihat. Anda juga boleh memprolehi insight tentang sumber traffic, sesi masa purata, dan kadar bounce untuk setiap artikel.

#2 Kandungan Pemasaran KPI : Perhubungan & Perkongsian Sosial

Anda harus jejak dan ukur perhubungan dan perkongsian sosial untuk melihat bagaimana bagus prestasi kandungan anda. Lebih banyak anda dapat kandungan yang dikongsi, lebih besar tapak penonton anda.

#3 Kandungan Pemasaran KPI : Nombor pengikut dan subsriber

Jumlah pengikut dan subscriber yang anda perolehi adalah KPI penting yang lain untuk anda jejak kesedaran jenama anda. Dan yang terbaik adalah nombor tersebut boleh dikira.

#4 Kandungan Pemasaran KPI : Perhubungan Pengikut Akaun Sosial Anda

Respon yang asli seperti komen dan interaksi pada kandungan anda boleh membantu anda memahami bagaimana pengguna anda rasakan tentang jenama anda. Jejak perhubungan pengikut boleh membantu anda analisis jenis kandungan yang paling banyak pengikut anda respon.

#5 Kandungan Pemasaran KPI : Link / Pautan Dari Laman Web Anda

Ada tak orang yang linkkan kandungan anda? Adakah kandungan anda dipetik di laman web berbeza? Jika ya, ini maksudnya kandungan anda mula dikenali.

Menerima lebih jenama yang “mention” dan link/pautan bermaksud industri sudah mula mengenali dan melihat anda sebagai seorang yang berkreadibiliti dan sumber yangg boleh dipercayai. Ini dapat membantu anda untuk mendapatkan perhatian lebih ramai orang dan dapatkan lebih banyak klik organik, trafik, dan lebih banyak pelanggan yang berpotensi. Dan ini juga dapat bantu anda secara menyeluruh untuk meningkatkan reputasi jenama anda.

#6 Kandungan Pemasaran KPI : Klik per kadar

Mengira klik per kadar untuk kandungan dapat membantu anda memahami bertapa berkesanya kandungan anda apabila ianya mampu menjana penjualan.

Jika anda nak galakkan pengguna untuk klik per kadar untuk  kandungan anda, anda harus memasukkan call-to-action (CTA) yang jelas untuk setiap posting. Sama ada anda mahukan pembaca anda melawati laman web anda, hubungi anda, muat turun sumber anda atau mengambil tindakan yang lain, CTA yang jelas akan membantu anda menjana pengguna.

#7 Kandungan Pemasaran KPI : Kos per penjana orang yang berminat

Anda boleh mengira kos per penjana orang yang berminat dengan membahagikan kos kempen anda dengan jumlah penjana yang anda dapat.

Menjejaki atau menganalisis kos per penjana untuk berbagai jenis kandungan dan dari berbagai jenis platform sosial media dapat membantu anda untuk mengetahui prestasi lebih baik. Anda boleh menggunakan insights untuk mengutamakan platform sosial media yang terbaik dengan strategi pemasaran anda.

#8 Kandungan Pemasaran KPI : Kadar Penukaran

Anda boleh mengira kos per penjana orang yang berminat dengan membahagikan kos kempen anda dengan jumlah penjana yang anda dapat.

Menjejaki atau menganalisis kos per penjana untuk berbagai jenis kandungan dan dari berbagai jenis platform sosial media dapat membantu anda untuk mengetahui prestasi lebih baik. Anda boleh menggunakan insights untuk mengutamakan platform sosial media yang terbaik dengan strategi pemasaran anda.

#9 Kandungan Pemasaran KPI : Tempoh kitaran jualan

Anda harus mengukur tempoh kitaran jualan anda untuk memahami berapa lama masa diambil untuk anda menukar potensi pembeli kepada pembeli. Ini juga membantu anda mengenalpasti saluran yang mambantu anda menjana pembeli yang lebih berkualiti dan lebih cepat untuk membeli dengan kitaran jualan yang singkat.

Kesimpulannya, sentiasa ingat bahawa membuat atau menetapkan PKI bukan hanya untuk satu kempen atau pelancaran, tetapi kena sentiasa sediakan dan ubah mengikut kesesuaian dan matlamat yang anda ingin capai.